Årets norske Michelin-stjerner

Nytt år, nytt stjernedryss over norske restauranter. Den største ledestjernen i norsk matbransje er Trondheim, skal vi tro Michelin-guiden.

Hvert år deles det ut stjerner til gourmetrestauranter til de nordiske landene i den legendariske Michelin-guiden. Den første guiden kom allerede i 1900, da dekkprodusenten ville vise bilister hvor man kunne overnatte, spise og gjennomføre service. Skrur vi tiden frem til i dag, er dette en av de viktigste kåringene i restaurantbransjen.

Vi kan begynne med å forklare hvordan Michelin selv definerer stjernene. Én stjerne signaliserer «en eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner signaliserer at restauranten er «verdt en omvei», mens tre stjerner betyr at restauranten er «verdt en reise i seg selv».

Det er mye spekulering og spådommer om hvem som får pryde inngangsdøra med stjerner i forkant av lanseringen. Anders Husa, en av landets største matbloggere, kom med sine forslag i forkant og han hadde jammen rett i at Trondheim ville bli tildelt sine første stjerner.

Første kvinne i Norden med Michelin-stjerne

Superkokk Heidi Bjerkan har i mange år vært primus motor bak gourmetrestauranten Credo på Lade i Trondheim. Nå er hun den eneste kvinnen i Norden med Michelin-stjerne.

I forkant av utdelingen skrev Dagbladet at mange matpersonligheter mener at Credo for lengst burde hatt en stjerne. De begrunner det i Bjerkans evne til å drive norsk matkultur fremover. Restauranten er råvare-drevet og vil vise gjestene det beste fra gårdene våre, fra dyrene deres, fra jorda og fra havet.

Michelin skriver selv at Credo har en kreativ og upretensiøs stil med respekt for tradisjon og stil. På samme kveld fikk også Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award, en pris som deles ut til kun én kokk/restaurant. I begrunnelsen sier guiden at Trondheimsrestauranten tar et ansvar i å drive bærekraftig.

Og om det skulle friste med et besøk her koster det 1400 kroner for 20-25 serveringer. Vinpakke kommer i tillegg. Deres rålekre lokaler er som skapt for en helaften med landets beste råvarer.

«Stjernefagnst»

D2 skrev i november i fjor en grundig gjennomgang av hvordan Trondheim har blitt Norges mest spennende matdestinasjon. De begrunner det i at det ligger i trøndernes selvtillit – en evne til å ta seg tid, eksperimentere og ikke minst trekke frem det beste regionen har å by på av råvarer. Ute i havgapet ligger Frøya og Hitra, med sjømat som er ettertraktet blant de fremste europeiske restaurantene.

Fagn, med kokk Jonas Nåvik i front, fikk sin første stjerne i Michelin-guiden. De disker opp med avanserte og lekne kreasjoner for gjestene. Det er umiskjennelig norsk, men med en tvist. Blant annet er en av rettene på menyen «Potato acting like pasta».

Anmeldelser beskriver et besøk på Fagn som uformell og en opplevelse. Førstnevnte kan gjenspeiles i dette sitatet fra Nåvik i D2-artikkelen: «Jeg må likevel innrømme at jeg er litt lei av å høre om jordsmonnet til hver bidige gulrot jeg spiser ute».

Status quo

Det var altså to nye restauranter som fikk deres første stjerne, men det er også flere norske restauranter som er med i guiden. Disse fikk beholde stjernene, da de allerede ble tildelt det samme antallet i fjor.

Stavanger har Sabi Omakase og RE-NAA, som begge har én stjerne. I Oslo er det Maaemo (tre stjerner), Galt (én stjerne), Kontrast (én stjerne) og institusjonen Statholdergaarden (én stjerne).

Sistnevnte fikk sin første stjerne allerede i 1998, og har holdt nivået siden den gang. De fleste vil kjenne igjen Bent Stiansens smørblide fjes fra TV, og det er han som er hjernen bak. Statholdergaarden er en klassisk og moderne restaurant med en meny som varierer etter årstidene. Også her ønsker de å hente ut alt av potensial som ligger i norske råvarer.

Statholdergaarden Book Statholdergaarden
Oslo

Foto: Statholdergaarden

Bib Gourmand er Michelin-guidens anbefaling til steder der du kan få et godt måltid for en god pris. Dette merket har Smalhans på St. Hanshaugen hatt i flere år og ble fornyet i år igjen. Smalhans er en folkelig og moderne restaurant der «the norwegian arm» nærmest er oppfordret. Hver dag har de også Dagens Husmann, der du får deilige hverdagsmåltider for en liten slant.

Smalhans Book Smalhans
Oslo

… men det finnes andre alternativer!

Det er også flere norske restauranter som er med i den eksklusive guiden, men med utmerkelsen «The Plate». Dette er et kvalitetsmerke for et godt måltid med ferske råvarer – rett og slett en god matopplevelse:

Restaurant Cru Book Restaurant Cru
Oslo

Cru serverer moderne mat iblandet litt fransk og litt nordisk. Michelin har latt imponere av denne uvanlige komposisjonen og beskriver restauranten som lekker og uformell. De har også en egen vinbar der du kan ta en apretif eller en nightcap under besøket.

Kolonialen Book Kolonialen
Oslo

På St. Hanshaugen ligger den herlige nabolagsrestauranten Kolonialen. Navnet kommer av at lokalene har vært en kolonial i nærmere 80 år, men er nå forvandlet til en lun og uformell bistro. Gode drikkevarer og norske råvarer i både tradisjonell og moderne innpakning gir deg en hyggelig kulinarisk opplevelse.

Grand Café Book Grand Café
Oslo

Foto: Grand Café

Ærverdige Grand Café fikk for noen år siden en skikkelig ansiktsløftning, men har beholdt sin velkjente stil. Med beliggenhet midt på Karl Johan er dette en perfekt lokasjon for en pust i bakken og en matbit! Menyen består av flere mindre retter, og det bare å dele på bordkameratens rett.

Brasserie Paleo Book Brasserie Paleo
Oslo

Brasserie Paleos konsept er basert rundt «steinalder-dietten», ifølge guiden er dette med en kontemperær og urban vri. Her unngår de bearbeidet mat og har en lidenskap for kvalitetsråvarer som er kortreiste og økologiske. Skal du spise en sunn lunsj eller middag i Oslo sentrum er dette en innertier.

Plah Restaurant  Book Plah Restaurant
Oslo

Foto: Plah Restaurant

På Majorstua finner du den intime restauranten Plah. Grunnlegger Terje Ommundsen er kjent som den norske thaimesterkokken. Her kan du utforske ukjente kulinariske farvann, enten det er skalldyr- eller fiskeretter, kjøttretter eller søte overraskelser. Blant annet kan du prøve «Betelblad», en fermentert surpølse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Please enter your comment

* Please enter your name