Trendspaning for 2019 – Back to basics!

Artikkelen om New Nordic cuisine fra New York Times viser en stor begeistring for restauranter i den norske hovedstaden. De mener vrien på det nye, nordiske kjøkkenet er lekent, upretensiøst og har en overkommelig pris. For én ting er sikkert: Enkelhet blir den desidert største trenden innen mat, drikke og restaurantkonsepter i 2019, i hvert fall om vi skal tro trendrapporten fra Food and Friends. I stedet for kompliserte retter og enorme valgmuligheter, retter vi heller fokuset mot de rene, enkle og unike.

Bruken av miljøvennlige, kortreiste og økologiske råvarer fortsetter også i 2019. Stadig flere restauranter og puber slenger seg på «zero waste»-modellen – til stor glede for miljøbevisste foodies. Vi har samlet ulike restauranter som gjør det mulig for deg å ta et dypdykk i disse nye, spennende mattrendene.

New Nordic

Stikkordet for det nye, nordiske kjøkkenet er «less is more». New nordic er nordiske råvarer presentert i all enkelhet, gjerne med en uventet tvist. Den klassiske havregrøten serveres med syltede epler, sjøkrepsen med hylleblomst. Visste du forresten at det nye ordet for tunfisk er makrellstørje? New Nordic er tradisjonelle råvarer sett i nytt lys. Det er både kortreist, miljøvennlig og økologisk. En uslåelig kombinasjon for den miljøbevisste gane.

Statholdergaarden Book Statholdergaarden
Oslo

Statholdergaarden er en Norges beste restauranter, drevet av kokkelegende Bent Stiansen og kjøkkensjef Torbjørn Forster. De setter sin ære i å bruke lokale råvarer. Fra smaksmenyen kan du prøve deg på en sjøkreps med fennikel, erter og hylleblomst, kamskjell og trøffel, eller hva med en piggvar med jordskokk, silderogn, sopp og burritane? De store, gode stolene, damasken, krystallene og stukkaturen er verdt et besøk i seg selv. Dette er New Nordic på sitt aller, aller beste.

Arakataka
Oslo

Pepperkrabbe, geitetartar, klippfisk, trøffel og karamellisert fløte – Arakataka tilbyr gourmet til folket. Også her er smårettene inspirert av det nordiske kjøkkenet med lokale råvarer av skyhøy kvalitet. Arakataka tilbyr en dagens 4- og 5-retters meny, skreddersydd av kjøkkensjef Ronny Kolvik med det beste sesongene har å tilby. Sammen med vinpakken blir det en smaksopplevelse du kan leve lenge på.

Stock Book Stock
Oslo

Kjøkkensjefene på Stock har Telemarksrøtter, og serverer spennende tradisjonsrik mat laget fra bunnen av. Her får du alt fra treretters til à la carte med klassikere som kamskjell, kveite og entrecôte, til raske jobblunsjer, nostalgiske desserter (smultring!) og hjemmelaget pølse i baren.

BA 53 Book BA 53
Oslo

I et av Oslos ikoniske og historiske bygg – plassert blant kastanjene i ærverdige Bygdøy Allé – finner du det Michelin-anbefalte restauranthuset BA 53. Her er restaurant, bar, kaffebar og uteservering i ett og samme restauranthus, drevet av den prisbelønte stjernekokken Kari Innerå. Kjøkkenet er åpent og gjestene kan følge med når kokkene tilbereder retter som pepperkongekrabbe og bakt torsk.

Asiatisk fusion

Stadig flere nordmenn innser at det asiatiske kjøkkenet er langt mer enn sushiruller eller poke-bowls. Asiatisk fusion ble det store i 2018, og trenden fortsetter i 2019. Fusion dreier seg kort sagt om å blande forskjellige kulinariske kjøkken til nye, spennende smaksbomber. En klassisk kombinasjon er japansk robatayaki cuisine, izakaya og sushi, der konseptet vanligvis går ut på å bestille flere småretter som deles ved bordet.

Ikke minst fortsetter trenden med fermentering på det asiatiske kjøkkenet. Fermenterte grønnsaker blir til gull på glass! Av asiatiske fermenterte matretter, er det også verdt å merke seg trenddrikken kombucha, som blir ivrig omtalt i helse -og livsstilblogger.

Plah Book Plah
Oslo

Plah åpnet dørene i 2004 som den første moderne Thai restauranten i Skandinavia. Kjøkkensjef Terje Ommundsen er kjent som Norges beste thaikokk, og hver kveld steller Plah i stand til et thailandsk festmåltid basert på sesongens beste råvarer! Ved å tilføre tradisjonsrike thairetter moderne teknikker, kombineres de autentiske thai smakene med norske råvarer på en spesielt vellykket måte. Hva med fjellgris med syltet løk, eller fritert svinesvor toppet med chilirelish, saltet egg og mynte?

Sabaki Book Sabaki
Oslo

I underetasjen på paleet finner du Sabaki – en visuell og gastronomisk opplevelse av dimensjoner. I tillegg til det mer vante retter som sushi, sashimi og maki, byr Sabaki på spennende retter tilberedt innen Robbatayaki og Teppanyaki. Dette er tradisjonelle, japanske tilberedningsmetoder med åpen grill i sentrum av bordet.

Hanami Book Hanami
Oslo

Ved vannkanten på Tjuvholmen i Oslo, ligger den japanske restauranten Hanami. Menyen har et preg av japanese-fusion, med Japansk robatayaki, Izakaya og sushibar. Hva med soft-shell krabbe med wasabimajones, California maki og teriyakilaks med rødløk og fennikel? Det serveres også drikke basert på ferske råvarer av høy kvalitet, som yuzu sake sour og hanami mojito. Husets cocktails er i seg selv verdt besøket.

Klassisk gourmet

Det finnes noen restauranter som aldri skuffer, og som vi stadig vender tilbake til. Nordmenn har blitt mer og mer opptatt av kvalitetsmat, og derfor tenker vi å strekke trendbegrepet også til klassiske gourmetrestauranter. Tidløshet er stikkordet for den klassiske gourmet.

Cru Book Cru
Oslo

Cru Restaurant er et Michelin-anbefalt sted på Majorstua. Her finner du klassisk engelsk gourmet med en liten fusion-twist og luksuriøs stemning. Cru har fått en britisk kjøkkensjef med fartstid fra Fat Duck i Bray og har tatt en sving vestover mot det tidvis gastronomisk utskjelte øyriket. Stor smaksmeny heter «Full English», og det tilbys lørdagslunsj med fish’n’chips. Nyt Cru Restaurants elegante innredning med rustikk touch, der du ser rett inn i den omfangsrike vinkjelleren fra bordet ditt.

Feinschmecker
Oslo

Rett ved Bygdøy Allé ligger Feinschmecker. Restauranten tilbyr retter fra det franske kjøkken basert på norske råvarer.
Feinschmeckers tilbyr klassiske retter som foie gras, andebryst og creme brulée. I tillegg til en à la carte-meny tung på sjømat, komponerer Feinschmecker Restaurant en dagens meny à fire retter og Feinschmeckers 7-retters smaksmeny. Det tilbys også mulighet for spesialtilpassede vinmenyer.

Restaurant Eik Book Restaurant Eik
Oslo

Midt i Oslo sentrum, ovenfor Nationalgalleriet, ligger den kritikerroste gourmetrestauranten Eik, åpnet i 2003 av den anerkjente kokken Ole Jonny Eikefjord og investor Petter Stordalen. Her serveres innovative retter i moderne og avslappende lokaler til en god pris. Menyen hos Eik oppdateres ukentlig og består av eksklusive og mettende 3, 4 og 5-retters menyer. Alle retter benytter de beste råvarer tilgjengelig for å hele tiden utarbeide nye, spennende retter slik at du som gjest kan nyte en ny smaksopplevelse hver gang.

Drikketrender i 2019

Du kan vente deg naturvin, spontanfermentert sake og utallige varianter av gin & tonic på drikkekartet i 2019.

Hva med et glass Pflüger eller Morgon på den lille og intime vinbaren Territoriet? De har i tillegg en vanvittig gin tonic-meny. For cocktails er det Bettola eller eviggrønne Torggata Botaniske som gjelder. Bar Lardo, en naturvinbar i et småtrangt, men koselig lokale i Møllergata, med ost og skinker fra Indre Oslo Matforedling. Eller hva med å sjekke ut den nye vinbaren på St. Hanshaugen, Merkur bar? Merkur er summen av alt Alexander Kloster-Jensen og Benjamin Lee digger: naturlig vin og spontanfermentert sake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Please enter your comment

* Please enter your name